Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Avatar - A csoda

2010.03.04

 

  

Kép

  

A film, amely nálam a Number 1. A moziban ülve csak bámultam és azt kívántam, bár sose lenne vége. Teljesen elvarázsolt, életem 10. legnagyobb élménye közé sorolom!! Nézzük hát a filmről mit kell és mit lehet tudni a jelenlegi és jövőbeli rajongóknak!

 

Az Avatar egy 2009 decemberében bemutatott 3D-s sci-fi film James Cameron rendezésében. A film 230 millió dolláros költségvetéssel készült, rengeteg technikai újítást és trükköt felhasználva, melyek nagy részét maga Cameron találta ki és valósította meg. Érdekessége, hogy a híres rendező már világhírű műve, a Titanic elkészítése előtt kiötlötte a történetet, a forgatókönyvet azonban csak a film bemutatása után írta meg.

Mivel nem tudta volna megvalósítani az akkori technikákkal az Avatart, várt tíz évet. Amikor 2002-ben a mozikba került Peter Jackson rendezésében A Gyűrűk Ura trilógia második része, úgy vélte, a technika már eléggé magas szinten van, így komolyabban kezdett el foglalkozni a filmmel. A film forgatása két évet vett igénybe, a végeredmény pedig egy 40%-ban élőszereplős, 60%-ban számítógépes grafikákkal (CGI) készített kasszasiker lett, mely a világ legelső, teljesen 3D-s élményt nyújtó filmje.

 

 A film:

 
Avatar (Avatar) 162 perc
Rendező: James Cameron
Producer: James Cameron, Jon Landau
Forgatókönyvíró: James Cameron
Szereplők: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez, Stephen Lang, Giovanni Ribisi, Joel David Moore, CCH Pounder, Dileep Rao, Matt Gerald, Laz Alonso, Peter Mensah, Wes Studi
Zene: James Horner
Operatőr: Mauro Fiore
Gyártó: Twentieth Century-Fox Film Corporation
 Vágó: James Cameron, John Refoua, Stephen E. Rivkin
Költségvetés: 237 millió dollár

Bevétel: 2 556 989 32 dollár (2010. március 06-i adat)  Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A film cselekménye:

 

A 22. század közepén az emberek már képesek a csillagközi utazásra, ami megoldás a Föld problémáira. A hatalmas háborúk és az egyre szaporodó emberi faj ugyanis felemésztette a bolygó szinte minden készletét. Az emberek így elmennek az Alfa Centauri-rendszerbe, ahol felfedeznek egy lakható holdat, a Pandorát, melyen életre lelnek. A buja növényzet és a különös állatok mellett egy értelmes humanoid faj, a na'vik is élnek a bolygón. A lények kb. három méter magasak, kékek, és térdhajlatig érő farkuk van. Nyelvük és kultúrájuk is felfoghatatlanul különbözik az emberektől, harmóniában élnek a környezetükkel, nincs technológiai civilizációjuk, és mélyen vallásosak. Az emberiség 2154-ben telepeket és bázisokat épít, hogy bányászni tudják az igen értékes kristályt, az unobtaniumot (kilója a Földön 20 millió dollárt ér). A kitermelést egy RDA nevű részvénytársaság végzi, az ellenséges környezet miatt egy zsoldoshadsereg védelme alatt. A problémát az okozza, hogy a na'vik „faluja”, a több száz méter magasba nyúló Otthonfa a legfontosabb unobtanium-lelőhely fölött található.

 

Jake Sully, a deréktől lerokkant háborús veterán is a Pandorára utazik, hogy átvegye halott ikertestvére helyét egy tudományos programban, amelyben testvére kutatóként dolgozott.

 

Az RDA egyik tudósa, Dr. Grace Augustine kifejleszti az Avatar-projektet, melynek lényege, hogy egy ember DNS-eiből és egy na'viéból létrehoznak egy mesterséges hibridet, melybe képesek átmenetileg átmásolni az ember tudatát. A hibrid lényt nevezik „avatárnak”, ami önálló tevékenységre nem képes, egy embernek kell bonyolult berendezéseken keresztül irányítania. Jake vállalkozik rá, hogy avatár-testében beépül a na'vik közé. A kutatás mellett a zsoldosok parancsnoka, Quaritch ezredes titokban megbízza Jake-et, hogy végezzen felderítő munkát egy esetleges katonai akcióhoz, ha nem tudják rávenni az őslakosokat a békés költözésre. Cserébe megígéri neki, hogy a program végén egy gerincműtéttel „visszakapja a saját lábát”.

 

Jake azonnal kap a lehetőségen és élvezettel teszteli új testét, amelyben visszakapja a szabad és egészséges mozgás lehetőségét. Első bevetésén Grace és egy másik tudós, Norm Spellman avatárját kíséri el a dzsungelbe. Egy thanator elől menekülve elszakad társaitól és az éjszakát egyedül tölti az erdőben, amikor viperwolfok egész falkája tör rá. Életét egy na'vi lány, Neytiri menti meg, majd egy különös jelenés hatására a törzs vezetőihez viszik, ahol kiderül, hogy a lány a törzs vezetőjének lánya. Szülei úgy döntenek, hogy Jake velük maradhat és tanulhat. Neytirit bízzák meg a feladattal, hogy felügyelje és tanítsa őt. Jake egyre többször kapcsol át valódi teste és avatárja közt, kezdetben együttműködik a katonákkal és a tudományos programban is. Azonban egyre inkább egy na'vi szemével látja a világot, akik lassan befogadják s időközben beleszeret Neytiribe is. Amikor az RDA és a sereg úgy dönt, hogy lejárt a türelmi idő és megtámadják a na'vikat, átáll az ő oldalukra, mert rájön, hogy az emberek ezt a bolygót is csak felemésztenék a saját hasznukra. A véres összecsapás elkerülhetetlen.

 

Szereplők:

 

 • Sam Worthington, mint Jake Sully: a film főszereplője, lerokkant háborús veterán. Beleszeret egy na'vi-lányba, és az RDA ellen szegül.

 

 Kép

 

 

 

 

 

 

   

 • Zoe Saldana mint Neytiri: az Omaticaya Klán hercegnője. Kezdetben nem érez semmit Jake iránt, de utána beleszeret.

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 • Sigourney Weaver, mint Dr. Grace Augustine: az Avatar-projekt megalkotója, amiben ő maga is részt vett. Állandóan vitákat folytatott Parker Selfridge-dzsel, és végül ő is átállt a na'vik oldalára.

 

 Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Stephen Lang, mint Quaritch ezredes: az RDA katonai vezetője. Gyűlöli a pandorai életet, legfőképp a na'vikat.

 

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Michelle Rodriguez, mint Trudy Chacon: női helikopterpilóta. A feladatai közé tartozik a tudósok szállítása a Pandorán. Amikor Qaritch ezredes parancsot ad az Otthonfa elpusztítására, nem teljesíti azt, és a továbbiakban Jake, Dr. Grace és Dr. Norm mellé áll az RDA-val szemben.

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Giovanni Ribisi, mint Parker Selfridge: az RDA ügyvezetője. Kegyetlenségében egyenlő Quaritch-csal, ám csupán politikai benyomást tud gyakorolni másokra.

 

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Carol Christine Hilaria Pounder, mint Mo'at: Neytiri anyja; az Omaticaya Klán spirituális vezetője (Tsahik).

 

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Wes Studi, mint Eytukan: Neytiri apja és Mo'at férje; az Omaticaya Klán vezetője (Olo'eyktan).

 

Kép 

 

 

 

 

 

 

 • Laz Alonso, mint Tsu'Tey: Neytiri kijelölt jövendőbelije.

 

Kép 

 

 

 

 

 

 • Dileep Rao, mint Dr. Max Patel: Az Avatar-projekt egyik tudósa.

 

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Joel Moore mint Dr. Norm Spellman: Az Avatar-projekt tudósa. Kezdetben tudatlansága miatt ferde szemmel néz Jake-re, és irigyli sikerei miatt. Ám később segíti Jake-et a na'vi nyelv tanulásában és barátság alakul ki köztük. Ő is átáll a na'vik oldalára.

 

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A film világa

 

Élőlények

 

Cameron és a film más készítői szinte teljesen megalkották a film világát, a legapróbb részletig. George Lucas, a Star Wars-filmek rendezője és kitalálója azt mondta Cameron filmjéről, hogy csak néhányan képesek arra, hogy így kitaláljanak egy világot. Azt is hozzátette, hogy nem kizárható, hogy az Avatar átveszi majd a Star Wars helyét.

Mint kiderült, az összes pandorai élőlény kültakarójának egy részét (vagy egészét) egy lumineszcenciára képes anyag vonja be, melynek érdekes hatása, hogy világít a sötétben. Ez adja a pandorai éjszaka egyik szépségét: világító fák és bokrok, részben világító, hatlábú állatok.

 

Állatok

 

A filmben rengeteg érdekes pandorai állatot ismerhetünk meg:

 

 

 • Thanator: a Pandorai állatok csúcsragadozója. Mint a legtöbb pandorai gerincesnek, neki is hat lába van, melyekkel képes hatalmas ugrásokra. Magassága körülbelül 4 méter. Tarkóján tollhoz hasonló szaruképződmények találhatók, melyek állásából következtetni lehet az egyed hangulatára.

   

  Kép

   

 • Banshee/Ikran: a na'vik egyik hátasa. Repülő, négy szárnnyal rendelkező hüllő. Pofáján jellegzetes taréjok találhatók. Legtöbbször zöld, kék, vagy narancssárga színekben fordul elő. Szárnyfesztávolsága a 14 métert is elérheti.

   

  Kép

   

 • Leonopteryx: a pandorai levegő korlátlan ura. A bansheek rokona, ám jóval nagyobb és vérszomjasabb azoknál. A na'vik nem is próbálkoznak a szelídítésükkel. Szárnyfesztávolsága több mint 25 méter.

   

   

  Kép

   

 • Tapirus: malacszerű aprócska állat. A ragadozókkal teli Pandora világán ez az állat tölti be a tökéletes zsákmány szerepét.

   

  Kép

   

 • Direhorse: a na'vik szárazföldi hátasa. Sokban hasonlítanak a földi lovakra, ám azoknál nagyobbak, és három pár lábuk van. Sörényük helyén nagy, érdekes hártya található, mely a hőháztartásban játszik szerepet. Lábai csíkozottak, mint az okapié. Testének többi része lila, kék, barna, vagy ezek keveréke.

   

   

  Kép

   

   

 • Viperwolf: kis, hatlábú, szárazföldi ragadozó. Leginkább a hiénákra hasonlít. Csoportban járnak vadászni. Nagyságuk egy magyar vizsláéval megegyező, bőrük színe éjfekete.

   

  Kép

   

   

 • Prolemuris: fára mászó, majomszerű élőlény. Testének színe élénkzöld vagy kék. Hat végtaggal rendelkezik. Karjai könyékig egybenőttek, így furcsa hatást kelt. Orruk csupán apró lyuk. Egy méter hosszúak, és az sem kizárható, hogy képesek rövid idejű siklásra; nem agresszívak.

   

  Kép

   

 • Hammerhead Titanothere: nagy méretű, kalapácsfejű növényevő. Tarkóján nagy, változó színű tollakat visel. Annak ellenére, hogy kizárólag növényi táplálékokat fogyaszt, félelmetes és agresszív élőlény. Körülbelül 20 méter hosszúak, sokszorta nagyobbak, mint egy átlagos földi elefánt.

   

   

  Kép

   

 • Medusa: medúza-szerű lények. A pandorai légkörben élnek, és hidrogénnel táplálkoznak. Méretük váltakozó lehet.

   

Természetesen még rengeteg további élőlénnyel találkozhatunk, de ezeknek a szerepe sokkal kiemelkedőbb és észrevehetőbb.

 

 

Növények

A pandorai növények kevésbé ismertek, ám rendkívül gyönyörűek, hiszen kültakarójuk több mint 90 százalékát olyan anyag vonja be, mely világít fényforrás hiányában. Csak három konkrét növényfajt ismerünk, ezek a következők:
 • Helicoradian: más néven Loreyu. Az egész Univerzum talán egyik legkülönösebb élőlénye. Magassága körülbelül három és fél, négy méter. Színe halvány narancssárga. Érdekessége, hogy érintés érzékelésekor behúzza magát a földfelszínbe, és néhány percig úgy marad. Külseje leginkább egy spirális alakban növekvő tölcsérre hasonlít. Csoportokban élnek.

   

  Kép

   

 • Octoshroom: egy óriási gombafaj.
 • Lelkek Fája: a na'vik hívják így, tudományos neve még nincs. Ez a na'vik egyik fontos szimbóluma. Méretei egy diófáéval megegyezők. Lombjai és ágai fűzfaszerűen lekonyulnak, levelei akár két méter hosszúak is lehetnek. A levelek színe fehér, szélességük nagyjából két centi.

   

 

 

Na'vik
 
 
A na'vik 3 méter magas, érző, értelmes, humanoid lények. Anatómiájukban erősebbek, mint az emberek, nem rendelkeznek modern technikával (íjjal és buzogánnyal vadásznak). Bőrük alapszíne kék, rajta apró ezüstpöttyöcskéket látni, melyek alatt idegvégződések találhatók. A na'viknak vékony, nagyjából lábszárközépig érő farkuk van, és egy különleges végződés a hajukban, mellyel a gondolataikat összekapcsolhatják egy adott lénnyel, ezt a tulajdonságukat hátasaik és szárnyasaik közvetlen tudatához való kapcsolódásban használják, így azok harmonikusan együttműködnek velük. Az emlékfához is ezzel kapcsolódnak. Ez a tulajdonságuk azért is kiemelkedő, mivel nem egyszerűen a tudatukat kapcsolják össze, hanem hallják és érzik egymás levegővételét, szívdobogását; emiatt a közvetlen kapcsolat miatt állataikkal szoros barátságok is kialakulhatnak.

Orrnyergük széles, orruk általában lapos és hirtelen ér véget, összességében macskaszerű, akárcsak füleik. Szemük színe sárga, mérete kétszerese egy átlag emberi szemgolyónak. Szőrzetük nincs. Csontjaik természetes karbonszálakat tartalmaznak, emiatt rendkívül ellenállóak. Tökéletesen alkalmazkodtak Pandora környezetéhez. Sokszor viselnek nyakláncot vagy más, maguk által készített ékszereket. Végtagjaikon négy ujj van. (Megjegyzendő, hogy ezzel szemben az emberi avatároknak 5 ujjuk van).

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

Harmóniában élnek a természettel, és szigorúan elítélik a természet és az élet pusztítását, bármilyen ok miatt történjék is. Egyik nagy és jelentős szimbólumuk a Lelkek Fája, egy fehér, vékony és több méter hosszú levelű fűzfaféle. Ez a fa az egyik legszentebb helyük, csak törzstag jöhet el ide, és itt imádkoznak Ej-vá-hoz is, az élet Istennőjéhez.

 

Na'vi nyelv

 

Cameron olyan részletekre is odafigyelt, mint a filmben megjelenő Pandorán élő őslakosok, a na'vik nyelve. Már évekkel a film elkészülése előtt felkérték Paul Frommert, a Dél-Kaliforniai Egyetem nyelvészprofesszorát a nyelv megalkotására. Cameron saját maga alkotta meg az első néhány kulcsfontosságú szót, és ezzel adott iránymutatást Frommernek, aki innentől teljesen szabad kezet kapott, azzal a kikötéssel, hogy a nyelv jó hangzású és könnyen megtanulható legyen.

A nyelv közel 500 szóval és jórészt körülírt nyelvtannal rendelkezik, de Frommer szándéka a nyelv továbbfejlesztése. Bár még nem sokan beszélik a nyelvet, de a tanulni vágyók tábora napról napra növekszik, akik a  www.LearnNavi.org oldalon ismerkedhetnek meg a nyelv fortélyaival. Az oldalon már létezik magyar szekció is, így a folyamatosan bővülő tudásanyag már jórészt magyarul is elérhető. 

 

 

Pandora
 

A Pandora (háttérben a Polythemus gázbolygó)

 

A Pandora a Polythemus/Polyphemos gázóriás körül kering. Átmérője 11 447 km, tömege 0,72 földtömeg, felszíni gravitációja 0,8 g, a légkör sűrűsége 1,2 (a földihez képest), felszíni nyomás 1,1 (a földihez képest).
A Polythemus az Alfa Centaurinevű bolygórendszer tagja, mely a Földtől 4,37 fényévnyire található, így viszonylag, csillagközi mértékkel mérve közel van hozzánk. A hold egy buja esőerdő által borított égitest, amelyen változatos, gazdag élővilág és változatos bioszféra él.
Az unobtanium nevű szupravezető is található a holdon, melynek nagyon nagy az értéke. Ez az érc képes lebegni, így bizonyos lelőhelyek is lebegnek. A Pandorán így egészen különleges tájak is találhatók, ahol a gravitáció törvényének látszólag ellenszegülő, hatalmas lebegő sziklák találhatók.
Nitrogén-oxigén légköre 18% széndioxidot tartalmaz, ezért az emberek képtelenek lélegezni benne, ehhez gázálarcot kell használniuk. A gyakori vulkánkitörések hidrogén-szulfidokat bocsátanak a légkörbe. A földiek által használt gázálarcnak ezt az összetevőt is el kell távolítania a széndioxiddal együtt. 5,5% xenon felelős a légkör nagyobb sűrűségéért.

Mivel a növényeknek nincs szükségük fotoszintézisre, mert a naprendszer napja is más szerkezetű, leveleik pirosak, barnák, még lilák is tudnak lenni. Éjjel a növények színűknek megfelelően képesek világítani. A Pandorán élő állatfajoknak általában hat lábuk van (például a na'vik hátasainak vagy a Thanatornak), így az emberek számára igen különleges a bolygó egész élővilága.

 

Háttér

Forgatási helyszínek

A film nagy részét stúdiókban forgatták. Nagyjából 2009. márciusa körül Cameron elvitte az egész stábot Hawai dzsungeleibe tréningezni, hogy megtapasztalják, milyen körülmények uralkodhatnak a Pandorán.

Folytatás következik!!!!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Avatar

(Echelon, 2012.11.01 20:55)

Még mindig kedvenc! Nem tudta azóta egy film sem felülmúlni! Látványban semmiképp!

Re: Avatar

(Pinyó, 2012.11.01 21:02)

Kedves Echelon,mint mindenben ebben is teljesen igazad van!!!!! :)))
Várom nagyon folytatást!!! Ezek szerint nem vagyok egyedül!!!!!

Re: Re: Avatar

(Echelon, 2012.11.01 21:11)

Nem vagy egyedül!!! :) Ez a film számomra örök! :D

A csoda

(Audrey, 2011.10.20 21:12)

Avatar... Olyan hatással volt rám, hogy életem egyik legjobb élményének tituláltam! Igaz egyesek elég rosszallóan néztek rám emiatt :)
Ez volt az első film amit 3d-ben láttam. Szinte beleszerelmesedtem. A látványvilága csodálatos. Ültem a moziban, belesüppedve a székbe...annyira belemerültem ebbe a világba, hogy azt kívántam, soha ne legyen vége. Amikor vége lett, nem tértem magamhoz. Tényleg egy csoda!!! :)
És Pinyó... Szívesen :)